Ontvangst

Opening
Keynote speaker Paul Iske opent het event met een korte booster

Workshopronde 1
Kom meer te weten over één van de aanwezige rijksdiensten

Workshops in ronde 1

Meet & eat
Ontmoet elkaar en geniet van een Italiaans buffet

Workshopronde 2
Kom meer te weten over één van de aanwezige rijksdiensten

Workshops in ronde 2

Keynote
Paul Iske neemt je mee in het universum van briljante mislukkingen en faalintelligentie

Meer info

Infomarkt en Borrel
Gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan met een hapje en een drankje.

Meer info

Paul Iske

Briljante Mislukkingen: Samen werken, samen mislukken en samen leren.

In deze keynote benadrukt Paul Iske dat risico’s nemen in een complexe wereld onvermijdelijk is. Niet alles zal altijd lukken: we moeten vallen en opstaan, experimenteren en leren. Toch zijn mensen vaak bang om fouten toe te geven. Dat zien we ook binnen de overheid: we zitten niet te wachten op dingen die mislukken. Daar kunnen al snel praktische, reputatiegerelateerde en/of financiële problemen uit voortkomen. Toch zullen er regelmatig dingen mislukken. Juist daarom is ‘faalintelligentie’ nodig: die stelt ons in staat om voor, tijdens en na onze handelingen te reflecteren, te delen en te leren. Het instituut onderkent 16 faalpatronen waarin deze ‘faalintelligentie’ kan helpen van een mislukking een briljante mislukking te maken. In zijn keynote licht Paul dit toe.

Over de spreker

Paul Iske is CFO (Chief Failure Officer) van het Instituut voor Briljante Mislukkingen en wil daarmee begrip kweken voor het belang van experimenteren en leren in een veranderende en complexe wereld. Daarnaast is hij deeltijdhoogleraar Individual & Organizational Learning aan de Universiteit Maastricht en visiting professor Knowledge-driven Innovation aan de Stellenbosch University (ZA). Paul is auteur van onder meer de boeken ‘Combinatorische Innovatie’ en ‘Instituut voor Briljante Mislukkingen’. 

Workshopronde 1

Douane
Als jurist een bijdrage leveren aan een veilig Europa.

Een financieel gezond Nederland en een veilig Europa; dat is waar de Douane aan werkt. Douaniers houden onveilige en andere ongewenste goederen tegen bij ons deel van de buitengrens van de Europese Douane-Unie. Daarnaast dragen we bij aan een sterke economie door oneerlijke concurrentie tegen te gaan en door te zorgen voor een snelle en goede douaneafhandeling.

Als jurist bij de Douane ben je vooral betrokken bij de afdracht van de bij invoer verschuldigde douanerechten en accijnzen. Denk bijvoorbeeld aan de invoerrechten op mokken van keramiek en de accijns op (illegale) sigaretten. Tijdens deze workshop vertellen juristen over de uiteenlopende juridische kwesties waar ze dagelijks mee bezig zijn. Ook krijg je een goed beeld van het juridische werk bij de Douane Groningen en de verschillende functies die je daar als jurist kan uitoefenen.

DUO
Maatwerk bij DUO: welke dilemma’s komen we tegen?

In het afgelopen jaar heeft DUO een heldere visie ontwikkeld op wat we verstaan onder ‘menselijke maat’ en ‘maatwerk’. We laten zien hoe DUO deze begrippen toepast in de praktijk. Dat betekent echter niet dat maatwerk iets nieuws voor ons is. Al sinds 2010 werken we met speciale Maatwerkplaatsen, waar complexe, individuele casussen – de zogenaamde ‘buikpijndossiers’ van klanten – worden behandeld.

In deze Maatwerkplaatsen stuiten we op uitdagende dilemma’s: hoe balanceren we in maatwerk met het gelijkheidsbeginsel en de risico’s van precedentwerking? Aan de hand van echte, besproken casussen laten we zien welke beslissingen DUO heeft genomen en hoe we met deze complexe afwegingen zijn omgegaan.

Deze situaties zullen voor velen herkenbaar zijn, en we nodigen je uit om zelf actief met deze vraagstukken aan de slag te gaan.

NCG
Versterken met burgers

NCG zorgt samen met Groningers voor veilige huizen en gebouwen. Hoe werkt het eigenlijk als je samen met burgers (eigenaren, bewoners, buren) een nieuwbouwproject of grote verbouwing gaat doen? Wat nu als burgers er onderling niet meer uitkomen? Hoe lever je maatwerk als de burger en de politiek er allebei om vragen, maar iets anders bedoelen? Als jurist bij NCG kun je soms uitdagingen zelf tackelen. Veel vaker zul je samen moeten werken met andere experts. Zelden past geen enkele oplossing. Deze workshop laat je zien hoe interessant de versterking is, welke rol burgers hebben en welke uitdagingen dit voor NCG oplevert.

OM
Maatschappelijke impact maken… dat doe je bij het Openbaar Ministerie (OM)

Bij het OM zet je je in voor de samenleving door strafbare feiten op te sporen en te vervolgen. We zorgen ervoor dat daders een eerlijke straf krijgen, dat slachtoffers en hun families steun voelen en dat de samenleving kan vertrouwen op een rechtvaardige rechtsgang.

Ons werk is dynamisch en veeleisend. Elke dag is anders, afwisselend, onverwacht en soms ronduit spannend. Het geeft voldoening als een dader een passende straf krijgt, zeker na een langdurig of ingewikkeld onderzoek. Emoties zijn nooit ver weg als je met een slachtoffer praat en we zijn ons bewust van onze verantwoordelijkheid. Ons werk heeft impact. Wij komen op voor de samenleving. Jij ook?

RDI
Cybersecurity op orde: de juridische dilemma’s

Stel dat door een cyberaanval op een energieleverancier de stroom uitvalt. Pinbetalingen zijn niet mogelijk en ziekenhuizen hebben noodstroom voor maximaal één dag. Zulke verstoringen zijn zelden binnen een dag opgelost en de maatschappelijke en economische gevolgen zijn enorm. Daarom is het cruciaal dat bedrijven in vitale sectoren hun cybersecurity op orde hebben.

De RDI werkt dagelijks aan een veilig verbonden Nederland, met betrouwbare digitale netwerken. In een snel digitaliserende en geopolitiek instabiele wereld kunnen storingen en cyberaanvallen maatschappij-ontwrichtende gevolgen hebben, vooral voor vitale infrastructuren.

Als jurist bij de RDI sta je midden in dit spanningsveld. Je houdt toezicht, voert inspecties uit en bereidt nieuwe wetgeving voor, zoals de Cyberbeveiligingswet.

Nieuwsgierig naar hoe een jurist bij de RDI werkt aan een digitaal veilige toekomst? Ontdek het tijdens onze workshop!

RDW
Hoe houden we innovaties in mobiliteit veilig, duurzaam en juridisch zeker?

Mobiliteit verandert snel met ontwikkelingen zoals fatbikes, smart mobility en zelfrijdende auto’s. Ook vraagstukken rondom voertuigdata, emissies en het (digitale) rijbewijs spelen een grote rol. De RDW is voortrekker als het gaat om veiligheid, duurzaamheid en rechtszekerheid op al deze gebieden te waarborgen.

Dit geldt ook voor de innovatieve programma’s Tolheffing en Vrachtwagenheffing, die de RDW vanuit Groningen gaat uitvoeren:
• Tolheffing: Vanaf 7 december betalen weggebruikers tol op de Blankenburgverbinding bij Rotterdam, zonder tolpoortjes. Ook een nieuwe snelweg bij Arnhem volgt.
• Vrachtwagenheffing: Vanaf 2026 gaan vrachtwagens betalen voor het gebruik van de hoofdwegen.

Voor RDW-juristen bieden deze programma’s volop uitdagingen: van meedenken over wetgeving tot het afhandelen van bezwaar en beroep. We laten je graag zien wat ons werk inhoudt.

RVO
Afwisseling, uitdaging, ontwikkeling!

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland | Juridische Zaken

  • Helpen bij het waarmaken van de dromen van ondernemers in Nederland?
  • Bijdragen aan een duurzame welvaart?
  • Meewerken aan de klimaattransitie en bescherming van natuur?

Word jurist bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland!

  • Adviseer ministeries over beleid en regelgeving;
  • Beoordeel bezwaren van ondernemers;

Workshopronde 2

CJIB
Tenuitvoerlegging in internationaal perspectief

De directie Executie van het CJIB is als operationeel ketenregisseur verantwoordelijk voor snelle, daadwerkelijke en volledige tenuitvoerlegging van strafrechtelijke beslissingen. Daarnaast verzorgt het CJIB ook de inning en incasso voor overheidsinstanties. En dat gaat verder dan alleen Nederland, ook internationaal speelt het CJIB een rol.

Je hebt het vast wel eens meegemaakt: na een vakantie in Frankrijk of Duitsland valt er een brief op de mat met het verzoek om een geldboete te betalen. Dit lijkt een eenvoudige brief, maar welke wet- en regelgeving gaat hierachter schuil? En welke rol speelt het CJIB bij de tenuitvoerlegging van een in Nederland opgelegde taakstraf of gevangenisstraf in het buitenland? Wat zijn hierin de belemmeringen en mogelijkheden? En welke ketenpartners zijn hierbij betrokken? In onze workshop nemen we je aan de hand van een interessante casus graag mee in de dagelijkse praktijk van strafoverdracht.

IMG
Werken aan het herstel van Groningen: jouw juridische bijdrage

Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) verzorgt de schadeafhandeling als gevolg de gaswinning in Groningen. Dit gaat niet alleen om fysieke schade aan woningen en gebouwen, maar ook om immateriële schadevergoedingen en waardedalingen van vastgoed. Met de invoering van een groot deel van de maatregelen uit de parlementaire enquête heeft het IMG al belangrijke stappen gezet, maar er is nog veel werk te doen.

Als jurist kun jij een wezenlijke bijdrage leveren aan dit herstelproces. In de workshop nemen we je mee in ons werk.

IND
Betekenisvol, dynamisch, uniek en vol kansen

Werken bij een unieke organisatie die regelmatig in de spotlight staat en veel meer doet dan de meeste mensen weten. Bij de IND werken we samen voor iedereen die recht heeft op verblijf in Nederland. Voor mensen die hun grenzen letterlijk verleggen, omdat ze hier de liefde hebben gevonden, willen studeren, hun dromen najagen, of een veilige haven zoeken wanneer die thuis niet meer bestaat. Welkom bij de IND: een plek waar mensen zonder vooroordelen betekenisvol werken aan de toekomst—voor zichzelf én voor anderen.

Tijdens deze workshop laten onze collega’s van Juridische Zaken en Asiel en Bescherming zien waarmee ze dagelijks te maken hebben, wat hen drijft en waarom het zo boeiend is. Zo bieden wij je een waardevolle INDruk van wat we doen.

Justid
Een strafblad en de persoon erachter

De Justitiële Informatiedienst, kortweg Justid, speelt een onmisbare rol binnen de justitiële ketens door ervoor te zorgen dat cruciale informatie op het juiste moment bij de juiste instantie terechtkomt. Zo is Justid niet alleen als Matching Autoriteit verantwoordelijk voor de identiteitsvaststelling van verdachten en veroordeelden, maar is zij bijvoorbeeld ook aangewezen als Centrale Autoriteit voor de uitwisseling van strafregistergegevens in EU-verband. Tijdens de interactieve sessie nemen we je graag mee in onze veelzijdige bijdrage aan een veilige(re) samenleving en gaan we aan de hand van concrete casussen in op de vraag welk belang zwaarder zou moeten wegen: het (blijven) bewaren van een strafblad of de persoonlijke omstandigheden van een individu?

Rechtbank Noord Nederland
Integriteit als rechtspraakmedewerker

Rechtszoekenden moeten erop kunnen vertrouwen dat iedereen binnen de rechtbank Noord-Nederland zich integer gedraagt. Daarom is integriteit is onze kernwaarde. Maar wat is integriteit eigenlijk? Ben je altijd fout als je een cadeautje aanneemt? Of als je thuis vertelt over je werkdag, ondanks je geheimhoudingsplicht? Integriteit is veel meer dan een kwestie van wettelijke bepalingen en regels. Verantwoordelijkheidsbesef en gezond verstand zijn van groot belang. Wat voor dilemma’s kun je tegenkomen als rechtspraakmedewerker en hoe ga je hier mee om? In onze workshop dagen we jou uit om na te denken over verschillende integriteitsvraagstukken en delen verschillende collega’s hun ervaringen. Ook kom je meer te weten wat het werk als gerechtsjurist of rechter bij de rechtbank Noord-Nederland zo bijzonder maakt.

Infomarkt en Borrel

Op de informatiemarkt zijn alle deelnemende rijksdiensten vertegenwoordigd:

  • Douane
  • DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs)
  • CJIB (Centraal Justitieel Incassobureau)
  • IMG (Instituut Mijnbouwschade Groningen)
  • IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst)
  • Justid (Justitiële Informatiedienst)
  • NCG (Nationaal Coördinator Groningen)
  • OM (Openbaar Ministerie)
  • RDI (Rijksinspectie Digitale Infrastructuur)
  • RDW (Dienst Wegverkeer)
  • Rechtbank Noord Nederland
  • RVO (Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland)

Daarnaast zijn er vertegenwoordigers vanuit het onderwijsveld waarmee je in gesprek kan gaan.

Aanwezig zijn:

  • Hanze (hbo-recht en sociaal juridische dienstverlening)
  • NHL Stenden (Thorbecke Academie- hbo recht)
  • Rijksuniversiteit Groningen: Rechtenfaculteit

Tenslotte is er natuurlijk volop gelegenheid om te netwerken onder het genot van een drankje en een hapje.

Lukt het niet met aanmelden? Mail dan naar samenwerkingrijknoord@dictu.nl





    Let op: je meld je nu af voor het event JKNE 2024




      Praktische informatie

      Locatie
      Van der Valk Hotel
      Groningen-Hoogkerk
      Borchsingel 53
      9766 PP Eelderwolde

      Bereikbaarheid
      De locatie is gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer (Halte P&R Hoogkerk). Kom je met de auto: die kan je gratis parkeren op het parkeerterrein.

      Dieetrestricties
      Als we rekening moeten houden met dieetrestricties, stuur dan een mailtje.

      Mail ons

      Werken bij het rijk
      Meer weten over werken bij het rijk in Noord-Nederland?

      Ontdek het hier